Här bodde Alice Tegnér
Anders Björklund, Mitti.se / 2013-10-15
Mors lilla Olle, Sockerbagaren och Bä, bä, vita lamm.
Inte många vet att Sveriges största tonsättare av barnvisor levde i Tullinge.
Men någon vistant ville Alice Tegnér inte bli kallad.
Nästa år är det 150 år sedan Alice Tegnér föddes. Hennes visor tillhör de mest sjungna i Sverige, trots att de flesta skrevs för över 100 år sedan. 1943, samma år som Alice dog, kom boken "Nu ska vi sjunga" ut.
- Den delades ut gratis till skolbarnen. Den blev efter Bibeln Sveriges mest spridda bok, säger Gudrun Tegnér som är gift med Alice barnbarn Björn Tegnér.
Den orange boken "Nu ska vi sjunga" är närmast att betrakta som en barnvisornas "greatest hits". Förutom ovan nämnda visor fanns här Imse, vimse, spindel, Majas visa (När Lillan kom till jorden) och Ekorrn satt i granen.
I 14 år bodde Alice Tegnér med sin man Jakob i Tullinge. Paret reste mycket och Alice längtade ofta till kulturlivet som fanns inne i stan. Huset de uppförde och flyttade in i kallades "Kikut" och ligger inte långt ifrån där Tullinges gamla tågstation låg. På så sätt blev det enkelt när de skulle i väg. Men när Jakob dog 1926 lämnade Alice Tullinge och flyttade till Karlavägen inne i stan.
- Hon tyckte nog att Tullinge var lite för långt ifrån händelsernas centrum, säger Gudrun Tegnér som också är ordförande i Alice Tegnér-sällskapet.
Vid Kikut träffar Lokaltidningen Mitt i musikerna Johanna Grüssner och Mika Pohjola, som i dag kommer ut med en ny version av "Nu ska vi sjunga" - en skiva där de tolkat de berömda låtarna. Med är också Tullingebon åsa Sjöström som jobbar på en dokumentär kortfilm om Alice Tegnér. Hennes intresse för tonsättaren väcktes när hon fick syn på vägskylten "Alice Tegnérs väg". Gatan börjar nästan nere vid Huddingevägen och leder sedan ända upp till Tullinge skog.
Men även om Alice Tegnér var Sveriges vistant för de flesta, var det något hon själv ogillade att bli kallad. I födelseorten Karlshamn sågs hon som ett underbarn, och hon skrev både instrumentala verk och körverk.
- Hon var nog lite sorgsen över att hon blev mest känd över barnvisorna, säger Gudrun Tegnér.
I Tullinge hade Alice och Jakob sommarhus redan i slutet på 1880-talet. Men Alice Tegnér-sällskapet vet inte särskilt mycket om hennes liv och förhållande till Tullingeborna.
- Hennes brev innehåller mycket om praktiska sysslor. När hon var borta på resa kunde det vara brev hem till Jakob om att han skulle skicka en dräkt till Karlshamn där hon var och hälsade på. Eller tips på hur barnjungfrun skulle handskas med sönerna om de var olydiga.
Enligt Gudrun jobbade Alice Tegnér arbetade mycket ideellt med musiken.
- Hon jobbade med körer och annan musikverksamhet. Men jag tror aldrig att hon upplevde det musikaliska livet i Tullinge lika stimulerande som inne i stan eller på Djursholm där de bodde innan.