24 Strings bjuder på musik för flera sinnen

Benita Mattsson-Eklund, Ålandstidningen / 2011-10-20

Gruppen 24 Strings med musiker från Åland, Sverige och Finland uppträder i Alandica lördagen den 29 oktober. Temat för kvällen är "Musikens bilder bildernas musik".

MUSIK. Det är två år sedan de senast framträdde på Åland. Även den här gången är samma stjärnsolister som vid det senaste tillfället med; Svante Henryson, Mikko-Ville Luolajan-Mikkola och Johanna Grüssner.
De lovar att bjuda på ett nytt, spännande och experimentellt program där de sammanför musiken med rörlig film, projicerad bakom scenen. De bjuder på en föreställning som talar till fler sinnen samtidigt och som lockar fram lyssnarens bildassociationer ur musiken, men också omvänt låter upplevelsen av de rörliga bilderna stimuleras av musiken.

Naturlig koppling

- Jag har utgått från att det finns en naturlig koppling mellan musik och rörliga bilder. Jag vill stimulera associationerna hos lyssnarna och förhoppningsvis leda in deras upplevelse på oväntade banor, säger bandets ledare gitarristen Richard Palmer.
Han har också gjort filmbakgrunderna speciellt för konserten.

- Musik, film och bilder har en nära koppling och tolkningen av vad vi hör påverkas av det vi ser på duken och omvänt. Precis som måleri och bilder har musik rytm, klangfärg och form och liksom musiken utspelar sig filmen över tid, påpekar Palmer.
Genom att kombinera musik och film kommer föreställningen att bjuda på en suggestiv och poetisk helhetsupplevelse utöver vad enbart musiken skulle ge, lovar han. Musikprogrammet kommer att utgå från filmmusik, bland annat av kompositörer som Michel Legrand, känd för musiken till "Paraplyerna i Cherbourg", Astor Piazzolla och Kurt Weill. Dessutom har 24 Strings egna teman.

Bildades 2008

24 Strings bildades hösten 2008 av gitarristen Richard Palmer och består av cellisten Svante Henryson, violinisten Mikko-Ville Luolajan-Mikkola, gitarristen Jochum Juslin och kontrabasisten Kjell Dahl. Gruppen har dessutom ett nära samarbete med sångerskan Johanna Grüssner.
Palmer och Dahl är baserade på Åland och har samarbetat med musiker som den numera världsberömda jazzgitarristen Andreas Öberg, klarinettisten Antti Sarpila och pianisten Vladimir Shafranov.
Gruppens första konsert hölls sensommaren 2008 i Ålands Konstmuseum, då man fyllde hela konstsalen med en entusiastisk publik på cirka 200 personer. Sedan dess har man uppträtt för fulla hus i Sverige och Finland, bland annat på Finlandsinstitutet i Stockholm och på Riddarhuset i Helsingfors.
Gruppens grundkoncept är att använda akustiska strängoch stråkinstrument, ibland kompletterade med slagverk och sång. På så sätt får man en speciell samklang och balans i ljudbilden. Det blir en motsvarighet till den klassiska musikens kammarensembler.

Korsar stilar

Gruppen 24 Strings korsar fritt olika musikstilar med varandra. Man blandar modern jazz, 30talsswing, klassisk musik, zigensk musik, olika former av latinska rytmer, tango, bolero, rumba och bossa nova. Resultatet blir en unik form av rytmoch improvisationsbaserad världsmusik. Richard Palmer berättar att det tydliga soundet är det avgörande elementet i gruppens musiken. Målet är att lyfta musiken och ge den en stark känslointensitet och ett personligt tilltal. De båda stråksolisterna och sångerskan Johanna Grüssner i gruppen är handplockade för att skapa en speciell, intensiv helhetsklang. Konserten hålls i auditoriet i Alandica, lördagen 29 oktober kl 19.30, och man kan reservera biljetter i förväg via Alandicas hemsida. Stöd för konserten har beviljats av Ålands kulturdelegation, Mariehamns stad, Nordens institut på Åland och Svenska kulturfonden.